Cumperi sau inchiriezi, Dinamica pietei imobiliare din Iasi la finalul anului 2024

Cumperi sau inchiriezi, Dinamica pietei imobiliare din Iasi la finalul anului 2024

Cumperi sau inchiriezi, Dinamica pietei imobiliare din Iasi la finalul anului 2024

Evolutia si provocarile pietei imobiliare din Iasi la sfarsitul anului 2023

Piata imobiliara din Iasi a traversat transformari semnificative in ultimul trimestru al anului 2023, reflectand o crestere sustenabila a interesului pentru locuintele vechi in detrimentul celor noi. Datele colectate de pe platforma Imobiliare.ro arata ca in timp ce 7.400 de potentiali cumparatori au optat pentru proprietati finalizate inainte de 2019, doar 4.200 au manifestat interes pentru locuintele noi.

Confruntandu-se cu o scadere de 31% a ofertei de locuinte disponibile pentru vanzare in trimestrul IV, Iasi a inregistrat o cerere in crestere pentru aproximativ 5.800 de case si apartamente. Aceasta dinamica a condus la o crestere de 3% a pretului mediu solicitat pentru apartamente, ajungand la 1.419 euro pe metru patrat util, clasand orasul pe locul al saselea in topul celor mai scumpe orase din tara din perspectiva costurilor imobiliare.

In ceea ce priveste vanzarile, perioada necesara pentru identificarea cumparatorilor pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut semnificativ, ajungand la 68 de zile, iar marja de negociere a pretului a scazut de la 4,5% la 2,9%. In plus, potrivit datelor ANCPI, numarul tranzactiilor cu imobile pe plan local a crescut cu 37%, totalizand aproximativ 7.800 de case, terenuri si apartamente vandute in trimestrul IV.

Sectorul inchirierilor nu a fost mai prejos, cu aproximativ 4.700 de potentiali chiriasi cautand locuinte in ultimul trimestru al anului, reflectand o crestere de 12% comparativ cu sfarsitul lui 2022. Cu toate acestea, oferta de locuinte disponibile la inchiriere a scazut cu 16%, ramanand la 2.100 de unitati disponibile.

Chiria medie pentru o garsoniera a ramas stabila la 300 euro pe luna, in timp ce un apartament cu doua camere a ajuns la 400 euro pe luna. Locuintele din centrul orasului si din zona Copou – Sararie raman cele mai cautate, dar si cele mai scumpe, cu o chirie medie solicitata de 500 euro pe luna.

Aceste date releva o piata imobiliara din Iasi in continua evolutie, unde cererea si oferta se ajusteaza in mod constant la noile realitati economice si sociale, oferind perspective valoroase atat pentru investitori, cat si pentru cei care cauta o noua locuinta.

Ne puteti contacta pe