Constructiile viitorului, ce trebuie sa stii despre casele pasive si cum se construieste o casa pasiva.

Constructiile viitorului, ce trebuie sa stii despre casele pasive si cum se construieste o casa pasiva.

Constructiile viitorului, ce trebuie sa stii despre casele pasive si cum se construieste o casa pasiva.

Ce este o casă pasivă și criteriile sunt de indeplinit pentru casele pasive sunt esentiale pentru a atinge un standard international in constructiile cu un consum redus de energie.

Acestea includ:

Necesarul specific de energie pentru incalzire sau racire: Acest criteriu se refera la cantitatea de energie necesara pentru a mentine o temperatura confortabila in interiorul casei, atat iarna, cat si vara. In cazul caselor pasive, acest necesar este foarte mic, de obicei mai mic de 15 kWh/m2 pe an. Prin comparatie, casele traditionale pot necesita de pana la 10 ori mai multa energie pentru a fi incalzite sau racite.

Necesarul maxim: Acest criteriu se refera la puterea maxima de incalzire sau racire necesara pentru o anumita suprafata de perete sau de podea. Pentru o casa pasiva, acest necesar trebuie sa fie mai mic de 10 W/m2, ceea ce inseamna ca incalzirea sau racirea casei se realizeaza cu foarte putina energie.

Necesarul specific de energie primara: Acest criteriu ia in calcul toata energia consumata pentru functionarea casei, inclusiv energia necesara pentru iluminat, aparate electrocasnice, incalzire, racire etc. In cazul caselor pasive, acest necesar trebuie sa fie mai mic de 120 kWh/m2 pe an. Acest lucru inseamna ca o casa pasiva foloseste o cantitate semnificativ mai mica de energie primara comparativ cu o casa conventionala.

Etanseitate: Etanseitatea se refera la cat de bine este izolata o casa impotriva infiltrarii aerului din exterior si pierderilor de caldura din interior. In general, o casa pasiva trebuie sa fie de 4-5 ori mai etansa decat o casa conventionala. Prin eliminarea scurgerilor de aer, se asigura un climat interior confortabil si se reduce consumul de energie pentru incalzire sau racire.

Cum se construieste o casa pasiva

Construirea unei case pasive implica o planificare atenta si o executie meticuloasa. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare:

Proiectarea casei: Procesul de constructie a unei case pasive incepe cu un proiect bine gandit. Este necesar sa colaborezi cu arhitecti si specialisti in constructii pentru a dezvolta un plan care sa indeplineasca toate cerintele unei case pasive, inclusiv izolatia termica, eliminarea puntilor termice, pozitionarea corecta fata de punctele cardinale si instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

Izolarea termica: Izolarea termica este unul dintre cei mai importanti factori in constructia unei case pasive. Se folosesc materiale de inalta calitate, cu proprietati izolatoare excelente, pentru a asigura o protectie termica eficienta. Peretii exteriori, acoperisul si fundatia trebuie izolate corespunzator pentru a minimiza pierderile de caldura.

Ventilatia cu recuperare de caldura: Un aspect cheie al unei case pasive este sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura (HRV). Acest sistem permite schimbul controlat de aer intre interior si exterior, asigurand un climat interior sanatos si confortabil. In acelasi timp, HRV recupereaza caldura din aerul evacuat si o transfera in aerul proaspat, reducand astfel pierderile de caldura.

Geamuri si ferestre eficiente energetic: Pentru a pastra caldura in interior si pentru a profita de energia solara, este necesara utilizarea de ferestre si geamuri eficiente energetic. De obicei, se opteaza pentru geamuri termopan cu strat triplu, care au o izolatie termica superioara, comparativ cu geamurile standard.

Evitarea puntilor termice: Pentru a evita pierderile de caldura prin zonele sensibile ale casei, cum ar fi legatura dintre pereti, fundatie sau acoperis, trebuie luate masuri pentru eliminarea puntilor termice. Utilizarea de materiale speciale si izolarea adecvata pot preveni astfel de scurgeri de caldura.

Diferente intre casa pasiva si alte tipuri de case eficiente energetic

Desi termenii precum "casa pasiva", "casa eco", "casa verde" sau "casa cu un consum redus de energie" pot fi folositi uneori interschimbabil, exista totusi diferente semnificative intre ele:

Casa pasiva: Asa cum am descris anterior, o casa pasiva este caracterizata prin izolatie termica de inalta calitate, eliminarea puntilor termice, etanseitate sporita, ventilatie cu recuperare de caldura si pozitionare strategica fata de punctele cardinale. Scopul principal al unei case pasive este de a reduce consumul de energie la un nivel minim, asigurand in acelasi timp confortul locatarilor.

Casa eco: Termenul "eco" provine de la "ecologic" si se refera la un ansamblu de practici si tehnologii care sustin un impact mai mic asupra mediului. O casa eco poate include elemente precum panouri solare pentru generarea de energie regenerabila, reciclarea apei, utilizarea de materiale sustenabile etc. Cu toate acestea, o casa eco nu este neaparat la fel cu o casa pasiva, deoarece poate avea un consum de energie mai mare decat o casa pasiva.

Casa verde: Conceptul de "casa verde" se refera la o locuinta conceputa pentru a fi prietenoasa cu mediul, utilizand materiale naturale si tehnologii sustenabile. O casa verde poate include si elemente de eficienta energetica, dar nu neaparat la nivelul unei case pasive.

Casa cu un consum redus de energie: Aceasta este o denumire generala care se refera la orice tip de locuinta care utilizeaza mai putina energie decat media. Astfel de case pot include atat constructii eficiente energetic, precum si masuri de reducere a consumului de energie prin folosirea de aparate electrocasnice eficiente, iluminat LED etc.

Certificarea unei case pasive

Pentru a obtine o certificare oficiala ca "casa pasiva," proprietarul trebuie sa indeplineasca criteriile mentionate anterior, conform standardelor internationale. De obicei, exista institutii specializate care acorda aceste certificari si care urmaresc respectarea tuturor cerintelor pentru a asigura autenticitatea si calitatea constructiilor.

In concluzie, o casa pasiva reprezinta un model inovator de constructie care combina eficienta energetica cu confortul sporit al locatarilor. Prin utilizarea unor tehnologii avansate de izolatie si ventilatie, o astfel de casa poate reduce semnificativ consumul de energie pentru incalzire si racire, avand un impact mai mic asupra mediului inconjurator. Cu toate ca procesul de constructie poate fi mai complex si mai costisitor initial, beneficiile pe termen lung in ceea ce priveste economiile de energie si confortul locatarilor fac din casa pasiva o alegere atragatoare pentru viitorul constructiilor sustenabile.

Ne puteti contacta pe