Campusul Sfantul Ierarh Varlaam: Nou Proiect in Educatie si Inovatie pe Moara de Vant Iasi

Campusul Sfantul Ierarh Varlaam: Nou Proiect in Educatie si Inovatie pe Moara de Vant Iasi

Campusul Sfantul Ierarh Varlaam: Nou Proiect in Educatie si Inovatie pe Moara de Vant Iasi

Iași, 25.02.2024 – Într-o mișcare care marchează un pas uriaș către îmbinarea educației, științei și spiritualității, Arhiepiscopia Iașilor 

În inima Iașului, o viziune îndrăzneață prinde contur sub auspiciile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, un proiect care promite să redefinească peisajul educațional, spiritual și comunitar al orașului. Arhiepiscopia Iașilor a anunțat recent inițierea unui proiect ambițios în Moara de Vânt, pe un teren generos oferit de Primăria Iași, unde va fi dezvoltat Campusul Sfântul Ierarh Varlaam. Această inițiativă vine în contextul unei hotărâri adoptate anul trecut de Consiliul Local Iași, care a alocat aproape 8 hectare de teren pentru acest ansamblu, cu condiția finalizării construcției în următorii 10 ani.

Campusul Sfântul Ierarh Varlaam se prefigurează a fi un pol de dezvoltare multidimensional, incluzând facilități educaționale, sportive, religioase și culturale. Planul ambițios al Arhiepiscopiei include amenajarea unor unități de învățământ ce vor găzdui aproximativ 1.000 de elevi, într-un complex educațional care va ocupa 3,5 hectare din terenul disponibil. Acesta va include o grădiniță, o școală primară și gimnazială, un liceu și o fermă, oferind astfel un cadru educațional complet, de la nivel preșcolar până la cel liceal.

Pe lângă infrastructura educațională, proiectul prevede dezvoltarea unei baze sportive extinse pe 1,5 hectare, cu facilități pentru o gamă largă de activități sportive, inclusiv terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis și badminton, piste de alergare, o sală de sport multifuncțională și un bazin de înot. Aceasta va servi nu doar nevoilor studenților și profesorilor, ci și comunității locale, încurajând un stil de viață activ și sănătos.

Unul dintre cele mai inovatoare și inspirate elemente ale campusului este pavilionul dedicat explorării spațiului, care va include un muzeu al spațiului, o rampă de lansare, un simulator aviatic și, cel mai notabil, un observator astronomic. Acesta va oferi oportunități unice pentru educația și cercetarea astronomică, deschizând noi orizonturi pentru studenți și entuziaști ai astronomiei.

În plus, proiectul cuprinde construcția unei biserici și a unui ansamblu administrativ, care va include spații de cazare pentru elevi și profesori, facilități administrative și tehnice, precum și parcări. Zona de cazare va oferi case în regim duplex și un cămin pentru 80 de copii, în camere simple și duble, asigurând astfel condiții de locuit adecvate și un mediu propice dezvoltării personale și academice.

Această inițiativă marchează un pas important în eforturile Mitropoliei de a contribui la dezvoltarea comunității locale, oferind un cadru educațional și spiritual de excepție. În același timp, implicarea directă a Primăriei Iași în acest proiect subliniază o colaborare fructuoasă între sectorul public și cel religios, în scopul îmbunătățirii calității vieții în oraș.

Construirea Campusului Sfântul Ierarh Varlaam în Moara de Vânt Iași reprezintă un proiect de anvergură, cu impact profund asupra comunității din Iași. Prin abordarea sa holistică, care îmbină educația, spiritualitatea, sportul și cultura, acesta promite să devină un centru de excelență și un punct de referință pentru oraș și pentru regiunea Moldovei. Cu o viziune clară și un angajament ferm din partea tuturor părților implicate, Campusul Sfântul Ierarh Varlaam este pe cale să devină un simbol al inovației și al dezvoltării sustenabile în Iași.

Actualizat:25.03.2024

Ne puteti contacta pe