Diferente intre tipurile de compartimentari - Decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular, open-space.

Diferente intre tipurile de compartimentari - Decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular, open-space.

Diferente intre tipurile de compartimentari - Decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular, open-space.

Diferente intre tipurile de compartimentari de tip decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular, open-space, grade de confort - ce inseamna, avantaje si dezavantaje

Atunci cand cauti sa inchiriezi sau sa cumperi un apartament intr-un bloc de locuinte nou ridicat sau intr-unul construit de mai multi ani si consulti ofertele imobiliare din orasul tau, e posibil sa te poticnesti in anumite denumiri despre care sa nu stii ce inseamna cu exactitate. In mediul online, pe forumurile dedicate acestui domeniu sau pe site-urile care contin sfaturi pentru amenajari interioare, vei gasi tot felul de explicatii, insa nu toate sunt neaparat corecte sau complete. Daca anumiti termeni sunt oarecum cunoscuti de catre cei care navigheaza, in cautarea casei visurilor, despre altii se cunosc foarte putine detalii, cu atat mai putin care ar putea fi avantajele si dezavantajele de a locui intr-un anumit tip de apartament. 
 
De aceea, ne-am gandit ca ti-ar prinde bine o explicatie completa a denumirilor pe care le-ai putea intalni in descrierea anunturilor imobiliare, pentru a sti exact daca o locuinta scoasa la vanzare sau spre inchiriere se pliaza pe cerintele tale si daca aceasta iti va putea oferi confortul pe care il cauti. Iata tot ce trebuie sa stii despre posibila ta viitoare casa!
 
plan 3d pentru apartament decomandat
 
 
1. Ce inseamna apartament decomandat?
Un apartament decomandat este acela la care intrarea se face printr-un hol, fara a se trece dintr-o incapere in alta. Asadar, toate camerele au un „nod” comun, care este holul principal. Incaperile dintr-un apartament decomandat sunt separate. Din punct de vedere arhitectural, acest model de apartament ar fi cel mai bun dintre toate, pentru ca ar oferi intimitate tuturor membrilor unei familii sau al unui grup de prieteni care impart aceeasi locuinta. Fiecare va avea, practic, intrare separata in camera unde se retrag sa se odihneasca si nimeni nu va fi nevoit sa deranjeze pe altcineva.
 
1.1 Care sunt avantajele unui apartament decomandat?
Un prim avantaj pe care il ofera apartamentele decomandate este acela ca fiecare camera are autonomia ei calorica. Cu alte cuvinte, daca locuiesti impreuna cu alte persoane intr-o locuinta de acest tip vei putea crea temperatura ideala pentru tine in incaperea ta, fara a depinde de preferintele celorlalti. De acest avantaj te poti bucura cel mai mult, desigur, in anotimpurile extreme, adica vara si iarna. 
 
Un alt aspect important in ceea ce priveste avantajele unui apartament decomandat este acela ca incaperile nu sunt conectate intre ele, deci, asa cum am amintit si mai sus, vei avea un loc doar al tau, pe care il vei putea organiza dupa bunul plac. 
 
Nu in ultimul rand, bucataria unui apartament decomandat este izolata de restul camerelor, de cele mai multe ori printr-o usa, daca cei care au locuit acolo inaintea ta sau constructorul blocului nu a prevazut altfel, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa iti faci griji ca hainele tale ar putea mirosi a mancare gatita. 
 
Cele mai populare apartamente decomandate sunt cele cu 2 camere. Daca locuiesti singur sau cu partenerul/a, o astfel de locuinta iti va oferi spatiul de care ai nevoie si iti va permite sa-ti folosesti imaginatia pentru a o transforma intr-un loc cu adevarat special. In cazul in care te intrebi ce optiuni ai, iti venim in ajutor cu acest ghid de amenajare a unui apartament cu 2 camere, pe care, cu siguranta, il vei gasi util! 
 
1.2 Care sunt dezavantajele unui apartament decomandat?
Am gasit un singur dezavantaj care poate fi atribuit unui apartament decomandat. Dat fiind faptul ca, asa cum precizam anterior, fiecare camera are autonomia ei calorica, s-ar putea ca facturile la curent sau la agentul termic sa fie mai mari decat in cazul modelului altor apartamente, organizate diferit. 
 
plan 3d vedere de sus
 
2. Ce inseamna apartament semidecomandat?
Acest tip de apartament presupune cel putin o trecere dintr-o camera in alta, chiar daca intreaga locuinta nu este de tip vagon. De exemplu, cel mai des poti intalni varianta semidecomandata la apartamentele cu trei camere, unde, pentru a intra in al doilea dormitor, e nevoie sa treci din living intr-un hol si apoi iar in dormitor.
 
2.1 Care sunt avantajele unui apartament semidecomandat?
Daca alegi sa cumperi sau sa inchiriezi un apartament semidecomandat pentru tine si familia ta care numara si copii, iti va fi mult mai usor sa ajungi in camera celor mici, care se vor simti mai protejati, stiindu-te aproape in orice moment. Totodata, poti seta o anumita temperatura pentru ambele incaperi, si pentru dormitorul matrimonial, si pentru camera copiilor, pentru a te asigura ca micutii dorm in racoare sau in caldura, in functie de anotimp. Astfel, nu vei plati nota de plata, la final de luna, pentru doua aparate de aer conditionat, ci doar consumul unui singur dispozitiv. 
 
E bine sa mai stii ca pretul unui apartament semidecomandat este mai mic decat al unei locuinte decomandate, atat la achizitie, cat si la inchiriere.
 
2.2 Care sunt dezavantajele unui apartament semidecomandat?
Un apartament semidecomandat iti va reduce mult din intimitatea pe care ti-ar putea-o oferi unul decomandat, pentru ca ideea de a trece dintr-o camera in alta nu este neaparat confortabila. E posibil ca, intr-una din zile, cand ai nevoie de timp doar pentru tine, sa nu te poti simti intocmai singur pentru cateva minute, asa cum ti-ai dori. 
 
3. Ce inseamna apartament nedecomandat?
Apartamentul nedecomandat este acela in care trecerea in celelalte camere se face direct din camera de zi. Cu alte cuvinte, usa de la intrare da intr-un hol, prin care se ajunge in sufragerie, si de acolo poti intra in dormitoare. Incaperile sunt, practic, inlantuite, de aceea acest tip de dispunere a camerelor se mai numeste „tip vagon”. 
 
3.1 Care sunt avantajele unui apartament nedecomandat?
Daca cei cu care locuiesti sunt membrii familiei tale sau prieteni apropiati, acest tip de apartament ar putea fi ideal pentru voi. Spatiul intim se va intrepatrunde cu cel comun si va veti simti si mai uniti decat sunteti deja. Serile se pot incheia cu jocuri sau cine prelungite de discutii interesante in sufragerie, din care va veti putea retrage cu totii catre dormitoare. De asemenea, pretul acestui tip de apartament este cel mai mic dintre toate variantele amintite mai sus. 
 
3.2 Care sunt dezavantajele unui apartament nedecomandat?
Apartamentul nedecomandat este, din pacate, cel mai greu de incalzit sau de racorit dintre toate. Este posibil ca si bucataria sa intre in calcul atunci cand vorbim de arhitectura locuintei nedecomandate, ceea ce presupune un schimb de arome in toata casa, uneori de nedorit. 
 
dezavantaje apartament nedecomandat
 
4. Ce inseamna apartament circular?
Un apartament circular este o combinatie intre o locuinta decomandata si una semidecomandata. Mai precis, acesta are doua holuri, la fel ca apartamentul semidecomandat, dar accesul din primul hol catre al doilea se poate face atat prin bucatarie, cat si prin living, deci se poate crea ideea de invartire in cerc. Trebuie, insa, sa recunoastem faptul ca acest tip de dispunere a camerelor este cel putin interesanta, pentru ca ofera un spatiu de miscare foarte larg a celor care locuiesc in apartament.  
 
apartament circular
 
5. Ce inseamna apartament open-space?
Daca iti cauti o chirie in Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Sibiu, Brasov sau Bucuresti si gasesti in anuntul imobiliar mentiunea „apartament open-space”, aceasta inseamna ca locuinta are una din incaperi fara un perete despartitor. De cele mai multe ori, proprietarii aleg sa renunte la peretele cu usa al bucatariei sau al sufrageriei, pentru a crea ideea de spatiu mai larg. Cu alte cuvinte, bucataria ajunge sa fie comuna cu livingul. Acest tip de reorganizare a spatiului din interiorul unui apartament este foarte des intalnit in cazul locuintelor renovate sau construite dupa 2005 si ideea a fost imprumutata din design-ul adoptat de vestici, de asemenea foarte populare in amenajarea cu mobilier in stil scandinav. Avantajul acestei recompartimentari iti va oferi mai mult spatiu si este foarte des adoptata in cazul apartamentelor cu o suprafata mica. Dezavantajul ar fi acela ca e posibil ca mirosul de mancare gatita sa se extinda in intreaga locuinta. 
 
6. Ce inseamna apartament confort I (1)?
Daca in anuntul imobiliar pe care ai pus ochii este mentionat faptul ca apartamentul este incadrat la confort 1, asta inseamna ca locuinta este complet decomandata. Mai exact, nu se poate face trecerea dintr-o camera in alta decat printr-un hol comun. In cazul unui apartament confort 1, mai poate fi vorba si de suprafata pe care acesta se intinde. Concret, o garsoniera confort 1 va avea peste 30 de metri patrati, iar un apartament cu 4 camere incadrat la acelasi tip de confort va insuma peste 80 de metri patrati. 
 
6.1 Care sunt avantajele unui apartament confort I (1)?
Desigur, atunci cand vorbim de avantajele unui apartament incadrat la confort 1, primul aspect care trebuie mentionat este acela al suprafetei. Acest tip de locuinte sunt cele mai spatioase si mai bine compartimentate decat toate celelalte. Tot la capitolul avantaje trebuie trecut si faptul ca spatiile de depozitare si balconul vor fi mai mari decat in cazul locuintelor confort 2 sau 3. Nu in ultimul rand, gradul de intimitate al celor care stau intr-un apartament confort 1 este unul mult mai ridicat.
 
6.2 Care sunt dezavantajele unui apartament confort I (1)?
Un prim detaliu in ceea ce priveste dezavantajele unui apartament confort 1 este acela ca pretul de inchiriere sau de cumparare va fi ceva mai piperat decat al celor cu un confort inferior. Fiind vorba de o suprafata mai mare, si cheltuielile cu intretinerea sa vor creste exponential cu metrii patrati pe care apartamentul ii numara. De asemenea, intretinerea fizica, altfel spus curatenia, a unui apartament mai mare va fi mai dificil de facut. 
 
Deoarece un apartament confort I prezinta numeroase avantaje, dar implica, totodata, si costuri mai ridicate, este util sa gasim solutii care sa diminueze cheltuielile suplimentare. Pentru a te putea bucura de beneficiile unei astfel de locuinte si pentru a economisi, in acelasi timp, am alcatuit un ghid cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrica.
 
7. Ce inseamna apartament confort II (2)?
Un apartament incadrat la gradul de confort 2 presupune o suprafata utila mai mica decat a unei locuinte confort 1. Dimensiunile nu depasesc 27 de metri patrati, in cazul unei garsoniere, sau 57 de metri patrati, pentru un apartament cu 4 camere. Totusi, aceasta ar putea fi suficient pentru o familie mica sau pentru doi sau trei prieteni care se hotarasc sa imparta o chirie, mai ales ca pretul imobilului, in acest caz, este mai mic decat in cazul prezentat mai sus. Principalul dezavantaj al apartamentelor confort 2 este acela ca incaperile sunt compartimentate semi-decomandat, adica, asa cum precizam si mai sus, trecerea catre unul sau mai multe dormitoare se face prin sufragerie, apoi printr-un hol mai mic decat cel principal, adica cel de la intrare, iar acest lucru e posibil sa te incomodeze. 
 
8. Ce inseamna apartament confort III (3)?
Atunci cand dai peste o oferta imobiliara care prezinta un apartament incadrat la confort 3, ar trebui sa te astepti sa vizionezi o locuinta care nu are nici balcon, nici holuri. Trecerea catre camere se poate face dintr-una in alta, iar suprafata unui astfel de imobil nu depaseste 50 de metri patrati. Acest tip de apartament ar fi ideal pentru o persoana sau un cuplu, dar putin mai greu de adaptat pentru o familie sau doi ori trei studenti, pentru ca nivelul de intimitate pe care il ofera este unul foarte limitat. In avantajul acestui tip de apartament sare, insa, pretul lor, care este unul cu mult mai scazut decat in cazul apartamentelor incadrate la confort 1 sau confort 2.
 
Acum, ca ai aflat ce inseamna fiecare tip de apartament, stii exact ce ti s-ar potrivi, in functie de nevoile tale sau cele ale membrilor familiei tale. Alege anunturile imobiliare care te atrag cel mai mult de pe Storia.ro si bucura-te cat mai curand de o locuinta pe care sa o numesti „acasa”!
 
 
 
Sursa Storia - Ultima editare: 24 mai 2022

Ne puteti contacta pe