Obligatia Asigurarii PAD la Notar: Noul Standard pentru Vanzarea Imobilelor

Obligatia Asigurarii PAD la Notar: Noul Standard pentru Vanzarea Imobilelor

Obligatia Asigurarii PAD la Notar: Noul Standard pentru Vanzarea Imobilelor

Asigurarea PAD, Obligatorie la notar pentru vanzarea Imobilelor, Contract de asigurare impotriva dezastrelor naturale 

Obligatia Asigurarii PAD la Notar: Noul Standard pentru Vanzarea de apartamente, case și alte imobilie

Evo Imobiliare va informeaza cu privire la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unei noi obligatii in tranzactiile imobiliare, Partea I, nr.1127 din data de 14 Decembrie 2023, a Normei emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, sub numarul 38/2023. Aceasta norma a intrat in vigoare incepand cu data publicarii sale conform prevederilor articolului 16, alineatul 1.

Conform dispozitiilor articolului 10 din Legea nr. 260/2008, la momentul inregistrarii in cartea funciara, proprietarul locuintei trebuie sa furnizeze un contract PAD valid ori de cate ori se produce o schimbare a titularului dreptului de proprietate, ca rezultat al transmiterii conventionale sau succesive a dreptului de proprietate asupra locuintei.

In situatia locuintelor noi, pentru a respecta prevederile articolului 10 din Legea nr. 260/2008, distribuitorii au posibilitatea emiterii contractelor PAD inainte ca locuinta sa fie inregistrata in evidentele organelor fiscale.

Incalcarea regulilor stabilite in aceste norme atrage sanctiuni conform articolului 29 din Legea nr. 260/2008, articolului 163 din Legea nr. 237/2015 si/sau articolului 28 din Legea nr. 236/2018, in functie de circumstante. Este esential sa se respecte cu strictete aceste prevederi pentru a evita consecintele legale prevazute de legislatie.

Prevederile mentionate au fost adoptate in conformitate cu articolul 10 al Legii nr. 260/2008 referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, conform modificarilor introduse de Legea nr. 115/2023. Conform acestora: "(1) Proprietarul unei locuinte este obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii acesteia in cartea funciara. (2) Inregistrarea sau modificarea inregistrarii locuintei in cartea funciara este conditionata de existenta unui contract de asigurare obligatorie a locuintei valabil la data solicitarii." Este esentiala respectarea acestor dispozitii pentru conformitatea cu legislatia si procedurile legate de proprietati imobiliare.

Ce reprezinta PAD si de ce este esential? Contractul PAD, cunoscut si sub denumirea de Contract de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, reprezinta primul si crucial pas in protejarea locuintei tale. Acoperind riscuri precum inundatiile cauzate de fenomene naturale, cutremurele sau alunecarile de teren, acest contract asigura compensatii pentru daunele suferite de locuinta. Indiferent daca este vorba de efecte directe sau indirecte ale dezastrelor naturale, contractul PAD ofera o acoperire cuprinzatoare pentru a proteja proprietatile situate in Romania, indiferent de locatia lor rurala sau urbana si detinatorii acestora, fie persoane fizice, fie juridice.
Asigurarea acopera locuintele din intreaga Romanie, detinute de persoane fizice sau juridice, in zonele rurale sau urbane, cu conditia sa fie inregistrate la autoritatile fiscale si sa isi pastreze destinatia de locuinta. Cladirile expertizate si incadrate in clasa 1 de risc nu intra in acoperirea politei PAD, iar anexele, dependintele, dotarile si utilitatile fara legatura structurala cu locuinta asigurata, precum si bunurile interioare, nu sunt incluse in asigurare. Asigurarea este adaptata sa ofere protectie eficienta pentru locuintele corespunzatoare criteriilor stabilite.

Locuinta fara PAD? Locuinta fara Asigurare Obligatorie: Riscuri si Sanctiuni

In absenta unei asigurari pentru locuinta conform prevederilor Legii 260/2008, atat persoanele fizice, cat si cele juridice se expun riscului de a nu primi despagubiri in cazul unui dezastru natural. Acest lucru se aplica conform legislatiei in vigoare, iar lipsa asigurarii poate duce la pierderea dreptului la compensatii financiare din bugetul de stat sau local pentru eventualele daune suferite de locuinta. Mai mult, neglijarea obligatiei de a asigura locuinta poate atrage sanctiuni sub forma unei amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei pentru persoanele fizice sau juridice. Este esentiala constientizarea acestor riscuri si respectarea prevederilor legale pentru a asigura protectia corespunzatoare a proprietatii.

Actualizat:25.03.2024

Ne puteti contacta pe