Inregistrare contractul de inchiriere la Fisc, ANAF. Finalizare, Prelungire si inchiriere multipla

Inregistrare contractul de inchiriere la Fisc, ANAF. Finalizare, Prelungire si inchiriere multipla

Inregistrare contractul de inchiriere la Fisc, ANAF. Finalizare, Prelungire si inchiriere multipla

Cum inregistrez contractul de inchiriere la Fisc, ANAF ? Agentia Evo Imobiliare va ofera cateva informatii utile. 

In maximum 15 zile de la data incheierii contractului de inchiriere, acesta trebuie inregistrat la administratia fiscala de care apartineti cu domiciliul, indiferent de locul unde se afla proprietatea inchiriata. Daca nu aveti domiciliul in Romania, contractul de inchiriere se inregistreaza la administratia fiscala unde se afla proprietatea. Pentru a inregistra contractul de inchiriere trebuie sa veniti la sediul administratiei cu urmatoarele documente:

1. originalul si doua copii ale contractului de inchiriere incheiat intre parti;

2. dovada detinerii proprietatii, adica:

  • in cazul constructiilor si terenurilor titlul de proprietate;

  • in cazul autoturismelor - cartea de identitate a autoturismului;

  • pentru orice alt tip de echipament - actul de achizitie sau alta dovada scrisa;

3. declaratie de venit estimat, document pus la dispozitie de administratia fiscala (doua exemplare pentru fiecare proprietar);

4. copie dupa buletinul/cartea de identitate (aceasta copie este solicitata pentru a confirma realitatea datelor inscrise la momentul inregistrarii);

La solicitarea administratiei fiscale trebuie sa puneti la dispozitie si alte documente (exemplu: acordul asociatiei de proprietari, locatari sau coproprietari, dupa caz, atunci cand inchiriati locuinta unei societati comerciale, copia certificatului de inregistrare a societatii comerciale, copia dupa cartea de identitate a autoturismului).

Ce se intampla daca terminarea contractului este convenita de ambele parti?

Completati un document scris in acest sens, semnat atat de proprietar cat si de chirias si prezentati documentul la administratia fiscala in vederea recalcularii venitului realizat si a impozitului datorat.

Orice modificare a conditiilor contractuale trebuie anuntata, in termen de 15 zile, administratiei fiscale.

Ce se intampla daca se prelungeste contractul de inchiriere?

In cazul in care prelungiti contractul de inchiriere, trebuie sa vä prezentati cu actul aditional incheiat intre dv. si chirias, la administratia fiscala de care apartineti cu domiciliul, pentru a fi in continuare in evidenta acestuia ca obtineti venituri din inchiriere si pentru recalcularea venitului anual obtinut si a impozitului datorat. Prezentarea actului aditional se face in perioada de valabilitate a contractului initial. In caz contrar este necesara incheierea unui nou contract.

Ce se intampla daca inchiriez mai multe proprietati?

In cazul in care inchiriati mai multe proprietati, trebuie sa incheiati pentru fiecare cate un contract de inchiriere, pe carei inregistrati la administratia fiscala de care apartineti cu domiciliul si, de asemenea, pentru fiecare proprietate inchiriata trebuie sa completati si sa depuneti cate o Declaratie de venit estimat. Pe baza acestei declaratii, administratia fiscala de care apartineti cu domiciliul va stabili impozitul pe care il aveti de plata.

Atentie!

Text cu caracter informativ general. Informatii concrete si detaliate sau de clarificari, apelati la:

birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor fiscale; accesand pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice, la adresa: www.mfinante.ro (portal ANAF), unde puteti gasi si adresa de e-mail la care se pot transmite intrebari.

Ne puteti contacta pe