Construieste o casa de 150 mp fara autorizatie, Cum iti permite noul Cod al Urbanismului sa o faci

Construieste o casa de 150 mp fara autorizatie, Cum iti permite noul Cod al Urbanismului sa o faci

Construieste o casa de 150 mp fara autorizatie, Cum iti permite noul Cod al Urbanismului sa o faci

Construieste o casa de 150 mp fara autorizatie: Descopera cum noul Cod al Urbanismului iti permite sa o faci.

Descopera cum poti construi o locuinta accesibila si functionala in zonele rurale fara a fi nevoie de autorizatie de construire.

Afla ultimele noutati din 2023 ale Codul de Urbanism referitoare la construirea unei case fara autorizatie si obtine toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara proiectul tau de constructie.

Profita de oportunitatea de a-ti construi casa de vis intr-un mediu sigur, si fara autorizatie de construire. 

Atentie acest articol de stire este cu scop informativ, redactat astazi in data de 08.04.2023, moment in care acest proiect de lege este in dezbateri. 

Recent, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a facut o schimbare importanta in legislatia constructiilor din mediul rural, care ii va ajuta pe oameni sa-si construiasca case mai simplu si mai eficient. In conformitate cu noile prevederi, se vor putea construi, doar cu notificarea primariei, locuinte unifamiliale pentru folosinta proprie, cu parter, fara subsol, de 150 mp, pe baza de proiecte proprii, intocmite de specialisti sau proiecte tip puse la dispozitie de autoritatile locale.

Aceasta schimbare de reguli vine ca un ajutor binevenit pentru cei care isi doresc sa construiasca o casa mai mica, mai simpla si mai accesibila in mediul rural, fara a fi nevoie sa astepte o autorizatie de construire sau sa treaca prin birocratie. Cu toate acestea, este important sa respectati regulile si cerintele legale atunci cand va construiti casa.

Procedura de notificare a autoritatii este stabilita in cadrul articolului 279, alin. (2), lit a) din legea constructiilor, iar una dintre prevederi simplifica birocratia actuala: Beneficiarul poate incepe construirea casei dupa trecerea a cel putin 15 zile de la notificarea trimisa autoritatii locale si, atentie, chiar si in lipsa unui raspuns de la Primarie: la art. 281 se arata ca acordul autoritatii locale poate fi tacit „dupa 15 zile lucratoare de la inregistrarea notificarii.

In plus, cu notificarea primariei si fara autorizatie de constructie, se vor putea inchide balcoanele in blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucatarii de vara. Aceste schimbari permit proprietarilor sa isi modifice si sa isi personalizeze casele fara a fi nevoie sa obtina aprobari costisitoare si intarziate.

Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti la anumite cerinte legale. De exemplu, constructia trebuie sa fie conforma cu regulamentul de urbanism aplicabil si sa respecte specificul local. Este important sa alegeti un colectiv de arhitecti si ingineri calificati pentru a va ajuta sa intocmiti proiectul si sa respectati toate cerintele si standardele legale.

In concluzie, noile prevederi din legislatia constructiilor reprezinta o schimbare importanta pentru cei care doresc sa construiasca in zona rurala.

Aceasta noua lege simplifica procesele de avizare, autorizare si monitorizare in domeniile urbanismului, amenajarii teritoriului si constructiilor. Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, a subliniat ca aceasta lege este asteptata de mult timp de specialisti din domeniu, dar si de publicul larg.

Aceasta lege va face o mare diferenta pentru proprietarii de terenuri si case din mediul rural, care in prezent se confrunta cu dificultati in obtinerea autorizatiilor de construire. Acestia vor putea sa construiasca case mici, fara a fi nevoie de documentatii complicate si costisitoare, doar cu notificarea Primariei din localitatea unde se face investitia.

Desi aceasta masura poate parea putin controversata pentru unii, multi sustin ca va duce la o dezvoltare mai mare a mediului rural si la cresterea economica in aceste zone. Casele mici pot fi o solutie pentru multi oameni care vor sa isi construiasca o casa la tara, dar care nu isi permit sa faca acest lucru in mod traditional.
In plus, aceasta masura poate ajuta la reducerea migratiei din mediul rural catre orase, deoarece oamenii ar putea gasi solutii mai usoare pentru a-si construi o casa intr-o zona rurala, fara a fi nevoiti sa se mute in oras.
Aceasta lege este o mare oportunitate pentru dezvoltarea mediului rural si pentru cresterea economica in aceste zone. Cu toate acestea, este important sa fim atenti la modul in care aceste constructii vor fi realizate si sa ne asiguram ca respecta standardele de siguranta si de mediu.
Construirea unei case in mediul rural poate fi o decizie excelenta pentru cei care cauta liniste si un stil de viata mai natural. Cu toate acestea, este important sa fiti constienti de cerintele legale privind constructia unei case in zonele rurale. In acest articol, vom discuta despre prevederile legale aplicabile si despre cum puteti construi o casa in mediul rural fara a fi nevoie de o autorizatie de construire.

Prevederile legale privind construirea de case in mediul rural fara autorizatie

Construirea unei case in mediul rural este guvernata de legile si reglementarile privind constructia de cladiri. In general, insa, o astfel de constructie va putea fi amenajata doar in baza unei notificari transmise autoritatii publice locale, fara a fi nevoie de o autorizatie de construire.

Prevederea legala aplicabila in acest caz este cuprinsa in art. 279, alin. (2), lit a) din legea constructiilor si se refera la categoriile de constructii noi care pot fi ridicate fara autorizatie de construire. Aceste categorii includ constructii aflate in afara zonelor construite protejate si a zonelor de protectie a monumentelor istorice.

Cum puteti construi o casa in mediul rural fara autorizatie de construire

Inainte de a incepe constructia unei case in mediul rural, este important sa va informati cu privire la reglementarile specifice din zona respectiva. De obicei, exista reguli specifice care trebuie respectate in ceea ce priveste dimensiunea si amplasamentul casei, tipul de materiale care pot fi folosite si altele.

In general, pentru a construi o casa in mediul rural fara autorizatie de construire, trebuie sa respectati urmatoarele conditii:

  • Cladirea trebuie sa fie amplasata in afara zonelor construite protejate si a zonelor de protectie a monumentelor istorice.

  • Suprafata construita a casei nu trebuie sa depaseasca 150 mp.

  • Inaltimea maxima a casei nu trebuie sa depaseasca 8 metri.

  • Casa trebuie sa fie construita cu materiale traditionale, cum ar fi lemnul, caramida sau piatra.

  • Cladirea trebuie sa fie proiectata si construita in conformitate cu standardele de siguranta si mediu.

Construirea unei case in mediul rural sau modificarea locuintei fara a fi nevoie de o autorizatie de constructie.

Acestea permit proprietarilor sa economiseasca timp si bani si sa isi personalizeze casa intr-un mod mai accesibil. Cu toate acestea, este important sa respectati regulile si cerintele legale pentru a evita eventualele probleme legale sau de siguranta.

Daca sunteti interesat sa construiti o casa fara autorizatie de construire, asigurati-va ca sunteti familiarizati cu prevederile legale din zona dumneavoastra si ca va consultati cu experti calificati inainte de a incepe constructia. In plus, este important sa tineti cont de specificul local si sa alegeti materiale si solutii de constructie care sunt durabile, sigure si estetice.

Cu un proiect bine intocmit si o atentie la detalii, puteti construi o casa frumoasa si accesibila in mediul rural sau sa va personalizati locuinta existenta fara a fi nevoie de o autorizatie de constructie. Acestea sunt solutii excelente pentru cei care doresc sa economiseasca timp si bani si sa se bucure de o casa simpla, practica si confortabila.

Lista completa a lucrarilor de construire care pot fi executate in baza notificarii transmisa autoritatilor administratiei publice locale competente sa emita autorizatii de construire cladiri este esentiala pentru proprietarii care doresc sa realizeze lucrari de constructie sau interventie asupra constructiilor existente. In acest articol, vom analiza detaliat lista completa a lucrarilor de constructie care pot fi executate in baza notificarii si vom explica in detaliu fiecare element, astfel incat cititorii sa inteleaga ce poate si ce nu poate fi facut in baza acestei notificari.

Acest articol va fi util proprietarilor de case sau apartamente care doresc sa efectueze lucrari de constructie sau interventii asupra constructiilor existente, dar nu doresc sa solicite o autorizatie de construire. Notificarea este o procedura mai simpla si mai rapida decat obtinerea unei autorizatii de construire, iar proprietarii pot economisi timp si bani prin utilizarea acestei proceduri.

Realizarea de constructii noi in afara zonelor construite protejate si a zonelor de protectie a monumentelor istorice

Potrivit listei complete a lucrarilor de constructie care pot fi efectuate in baza notificarii, proprietarii pot sa construiasca cladiri noi in afara zonelor construite protejate si a zonelor de protectie a monumentelor istorice.

Aceasta include cladiri/constructii noi exterioare locuintelor unifamiliale, cum ar fi garaje, terase acoperite, pergole, bucatarii de vara, chioscuri, piscina, grup sanitar si altele asemenea, care nu depasesc 50 mp.

De asemenea, se poate construi o singura locuinta unifamiliala cu acces si lot propriu, parter, fara subsol, cu o suprafata construita maxima de 150 mp, in mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai in baza unei notificari. 

Constructii care pot fi efectuate in baza notificarii, aceste interventii includ:

  • Construirea de imprejmuiri noi prin desfiintarea celor existente numai in conformitate cu reglementarile urbanistice aplicabile. Acest lucru inseamna ca proprietarii pot construi noi imprejmuiri sau pot inlocui cele existente numai daca respecta reglementarile locale.

  • Inlocuirea acoperisului existent in aceeasi forma sau prin reconfigurare si inaltare cu maxim 0,50m si numai daca inaltimea la streasina si coama se incadreaza in inaltimea maximum admisa prin regulamentul de urbanism aplicabil. Aceasta inseamna ca proprietarii pot inlocui acoperisul existent cu unul nou, in aceeasi forma sau prin reconfigurare si inaltare cu maxim 0,50m, daca respecta reglementarile locale privind inaltimea la streasina si coama.

  • Lucrari de amenajare mansarda in poduri existente, inclusiv asigurarea circulatiilor verticale in locuinte unifamiliale, fara modificari aduse asupra volumetriei de ansamblu a cladirii, numai daca nu sunt necesare masuri de consolidare a cladirii. Proprietarii pot amenaja mansarda in podul existent, inclusiv asigurarea circulatiilor verticale in locuinte unifamiliale, fara modificari aduse asupra volumetriei de ansamblu a cladirii, numai daca nu sunt necesare masuri de consolidare a cladirii.

  • Renovarea si extinderea bucatariei, renovarea si extinderea baii, inchiderea in mod unitar a logiilor si balcoanelor in apartamente locuinte colective. Proprietarii pot renova si extinde bucataria sau baia, inchide in mod unitar logiile si balcoanele in apartamente locuinte colective, dar numai daca respecta reglementarile locale privind modificarile aduse la fatadele cladirilor.

  • Modificari de compartimentare/ remodelari ale peretilor interiori nestructurali, sau exteriori daca nu se modifica dimensiunea casei pentru locuinte unifamiliale. Proprietarii pot efectua modificari de compartimentare sau remodelari ale peretilor interiori nestructurali sau exteriori, numai daca nu se modifica dimensiunea casei pentru locuinte unifamiliale.

  • Remodelari fatade, numai daca acestea nu au rol structural portant. Proprietarii pot efectua remodelari ale fatadelor cladirilor, numai daca acestea nu au rol structural portant.

  • Lucrari de reabilitare energetica unitara a anvelopei si/sau a acoperisului – daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/sarpanta – la cladiri de locuit individuale cu maxim 3 niveluri. Proprietarii pot efectua lucrari de reabilitare energetica unitara a anvelopei si/sau a acoperisului la cladiri de locuit individuale cu maxim 3 niveluri, dar numai daca nu se schimba sistemul constructiv al acestora, respectiv terasa/sarpanta.

  • Modificari de compartimentare interioara, nestructurala, demontabila, realizata din materiale usoare numai daca nu sunt afectate lungimea si/ sau gabaritul cailor de evacuare, ori functionarea instalatiilor cu rol in asigurarea securitatii la incendiu, ori gradul de rezistenta/nivelul de stabilitate la foc al constructiei. Proprietarii pot efectua modificari de compartimentare interioara, nestructurala, demontabila, realizata din materiale usoare, numai daca nu sunt afectate lungimea si/sau gabaritul cailor de evacuare, functionarea instalatiilor cu rol in asigurarea securitatii la incendiu sau gradul de rezistenta/nivelul de stabilitate la foc al constructiei.

  • Schimbarea de destinatie, numai in situatia in care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrari de construire/desfiintare pentru care legea prevede emiterea autorizatiei de construire/desfiintare, si numai cu incadrarea in prevederile documentatiilor de urbanism aprobate pentru functiuni comerciale sau de birouri, cu acces public. Proprietarii pot schimba destinatia cladirilor, numai in situatia in care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrari de construire/desfiintare pentru care legea prevede emiterea autorizatiei de construire/desfiintare, si numai cu incadrarea in prevederile documentatiilor de urbanism aprobate pentru functiuni comerciale sau de birouri, cu acces public.

  • Extinderi sau schimbari de destinatie ale unor incaperi apartinand cladirilor existente in vederea amenajarii de grupuri sanitare sau camere tehnice cu suprafete de max. 25 mp. Proprietarii pot efectua extinderi sau schimbari de destinatie ale unor incaperi apartinand cladirilor existente in vederea amenajarii de grupuri sanitare sau camere tehnice cu suprafete de max. 25 mp.

  • Lucrari de intretinere periodica si reparatii curente la infrastructura de retele edilitare si la instalatiile aferente. Proprietarii pot efectua lucrari de intretinere periodica si reparatii curente la infrastructura de retele edilitare si la instalatiile aferente.

In conformitate cu noile reglementari incluse in Codul Urbanismului, este posibil sa se construiasca o casa fara autorizatie de construire. Guvernul Romaniei a aprobat recent un proiect de lege care va acoperi toate aspectele referitoare la urbanism in tara, inclusiv cele legate de constructii industriale, de locuinte, garaje si chiar inchiderea de balcoane, prin intermediul noului Cod al Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor,

In incercarea de a simplifica si eficientiza guvernarea domeniului constructiilor, se urmareste combinarea a trei legi importante – Legea 350 privind urbanismul, Legea 50 privind autorizarea si Legea 10 privind calitatea – intr-un singur cod, conform declaratiilor lui Paul Racovita, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Cand poti construi fara autorizatie? Descopera cand nu mai este necesara autorizatia de construire 

In conformitate cu noile prevederi ale Codului de Urbanism, nu mai este necesara autorizatia de construire pentru constructii precum garaje, inchideri de balcoane, terase acoperite, pergole sau bucatarii de vara. In schimb, trebuie sa se expedieze o notificare simpla pe adresa primariei de domiciliu. In plus, in zonele rurale, constructia unei case cu o suprafata maxima de 150 de metri patrati, fara etaj si cu doar un parter, nu mai necesita autorizatie de construire.

Obtineti autorizatia de construire in timp record: doar 65 de zile: 

Potrivit noului Cod al Urbanismului si Amenajarii Teritoriului, va fi acordata autorizatia de construire intr-un interval de 65 de zile, iar documentatia necesara va fi simplificata, ceea ce va permite corectarea unor greseli minore sau omisiuni fara a fi necesara realizarea unei alte documentatii de urbanism de modificare. 

Noua lege organica va permite realizarea unei documentatii de urbanism de tip plan urbanistic general (PUG) pentru toate unitatile administrativ-teritoriale dintr-o zona metropolitana, ceea ce va permite o mai buna coordonare a dezvoltarii si implementarea mai usoara a proiectelor care beneficiaza mai multe UAT. Afla mai multe detalii despre aceasta schimbare importanta.

Propunerea de lege a detaliat conditiile de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) si a cadrului de reglementare urbanistica a acestuia, introducand zona de reglementare PUZ si zona de studiu PUZ, care nu se limiteaza la parcela care a generat PUZ. De asemenea, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost eliminat din categoria documentatiilor de planificare urbana, fiind transformat in documentatie de proiectare urbana si redenumit ca proiect urbanistic de detaliu, care reprezinta o documentatie de proiectare urbana, cu caracter tehnic, ce detaliaza prevederile definite prin PUZ sau PUG la nivelul parcelei pentru care se elaboreaza. 

Obtineti avizele pentru constructii rapid si usor - Emiterea lor se face intr-un singur loc 

Noul Cod al Urbanismului a adus schimbari importante in procesul de obtinere a autorizatiilor de construire, prin eliminarea necesitatii obtinerii avizelor de la mai multe institutii ale statului. Aceste avize sunt acum emise centralizat, fie de catre institutii centrale, fie de cele locale, facand procesul de obtinere a autorizatiei de construire mai simplu si mai eficient pentru cetateni. 

Aveti nevoie de avize locale pentru proiectul dvs?

Nu va faceti griji cu privire la potentialele probleme sau intarzieri cauzate de neintelegeri sau lipsa de corelare intre autoritatile publice locale responsabile. O comisie unica de avizare va fi implicata de la inceputul documentatiei si va integra toate informatiile necesare din domeniile sectoriale relevante, punandu-le la dispozitia autoritatilor pentru aprobare. Astfel, puteti fi sigur ca veti obtine avizele necesare fara intarzieri sau probleme nedorite. 

Acest articol informativ va ofera informatii esentiale, insa pentru detalii si documentatii oficiale specifice, va rugam sa va adresati autoritatilor competente din zona dumneavoastra de rezidenta.

Ne puteti contacta pe